Цікаві факти про бобрів

4

Бобер є найбільшим гризуном в Європі. А у світі посідає почесне друге місце, більші його тільки капибара, яка мешкає в Південній і Центральній Америці.

Полювання на бобрів на Русі займалися багато століть. Причому, мали на це право далеко не всі мисливці. Людей, які мали таке право, називали бобровниками. Поступово, бобрів ставало все менше, що призвело до різкого подорожчання на їх хутро. Судячи з документів XVI століття,вартість шкури бобра перевищувала соболину. А на початку XX століття полювання на бобрів в нашій країні була заборонена.

У бобра прозорі повіки. Завдяки цьому тварина може плавати під водою з закритими очима і чудово орієнтуватися. Мудро вчинила мати-природа, адже бобри плавають в брудній воді, де безліч гілок, трісок та інших відходів «будівельного матеріалу». Зір у бобра нелегке, але дуже добрий слух.
У бобра дуже великі легені, це дозволяє йому перебувати підлогу водою до 15 хвилин, пропливаючи за цей час сотні метрів.

Багато хто впевнені, що бобри харчуються рибою. Це абсолютно не відповідає дійсності. Бобри – строгі вегетаріанці. Основний їх раціон складається з кори та пагонів прибережних дерев (верби, осики, тополі). Харчуються вони і травою. За один день бобер здатний поглинути їжу, вага якої складає 20% від маси тварини. А сама тварина досить велике – до 30 кг.

На дрібних річках і струмках бобри споруджують греблі, щоб підняти рівень води для захисту своїх хаток. Інакше житло бобра опиниться на суші, сюди зможуть дістатися хижаки. За один день бобер здатний повалити дерево, діаметр якого становить 40 сантиметрів.

У дикій природі середня тривалість життя бобра – близько 14 років. А якщо тварина утримується в неволі, то деякі особини доживають до 40 років. Втім, короткий термін життя диких бобров можна пояснити тим, що значна частина гине при падінні дерева, яке сам бобер і повалив.

Хвіст бобра виконує функцію керма під час плавання. Але він потрібен не тільки для цього. У ньому зберігаються запаси жиру, які допомагають тварині пережити тривалу зиму, коли бобри стають менш активні. До речі, до початку зими в хвості зосереджується до 50% усього жиру, в той час як влітку – тільки 15%. Можливо, тому, багато гурмани вважають хвіст бобра справжнім делікатесом.
Між тим, у деяких народів вбивство бобра вважається гріхом. Існує навіть приказка: «Вбити бобра – не бачити добра».

Бобер відноситься до класу ссавців, правда, не всі з цим згодні. Наприклад, в XVIII столітті лікарі Паризького коледжу віднесли цю тварину до розряду риб. З причини того, що хвіст бобра має лускату поверхню, і за смаком нагадує рибу, ніж м’ясо.

Бобри більш активні вночі. Будівництво гребель вони починають в сутінках і працюють до світанку. Восени, коли ночі стають довшими, робота триває 10 годин. А взимку бобри рідко покидають оселі.

Facebook
Twitter
Мій світ
Вконтакте
Однокласники
Google+
Тварини
Genadiy
Схожі факти

Чи Правда, що страуси ховають голову в пісок

Цікаві факти про перелітних птахів

Цікаві факти про кротів

Шер Амі – голуб герой

Навігація по записах

Останній довід королів
Цікаві факти про боулінгу